Atomová motorka a tři princezny

Za sedmerými horami, řekami byla jedna dříve franzouzská kolonie ve Vietnamu - Dalat. Místní handlíři nabízeli poznání okolí a to nejlépe na ocelovém oři. A tak se statný jinoch po boku s třemi princeznami vydal na průzkum okolí. Princezny měli své osobní motovůdce a on sám osedlal nechvalně známého, divokého atomového oře .... A teď jak to bylo doopravdy.


Není lepší průvodce po Vietnamu, než-li místní domorodec. Proto jsme se s ním vydali na motovýlet. Janička a dvě izraelské slečny vyhodnotily že ku zdraví všech, hlavně pak pro větší šance přežití místních využijí motorku i s osobním řidičem. V mém případě si řekli že 'Davida a Goliáše' motrka neuveze ;) tak jsem jel samostatně.

Níže dokládám foto kterak jsem se cítil "jako ghostrider" a jak skutečně vypadala má motorka. (sečtělé čtenáře znalé motovtipu o skůtru a neštíhle čtyřicátnici poprosím o nekomenování). ;))


A proč že je to ATOMOVÁ motorka? 

Palivo z ní neubývá. Dokonce je vní tolik energie že utrhla otáčkoměr i tachometr se směrovou signalizací. Prostě skvost, ale jede! dokonce zvládá až čtyřiceti kilometrovou rychlost a poradí si i s jízdou nezpevněným terénem! Ta prostě musí mít atomový pohon!

Gerberu? Tu beru!

Skleníků pro pěstění gerber tu mají skutečně mnoho. Dokonce tu pěstují i karafiáty a vozí je do celého kraje. Co víc bych tak napsal... prostě kytky.

Tudle nudle, támhle víno.

Čtenářsky nudné zastávky jako vyhlídky vynechám. Zajímavá je zastávka v nudlovaru. Zkrátím postup výroby do pár bodů:









  • rozmočí rýži až do kaše
  • kaši procedí a toto těsto nalijí na pás
  • v parném tunelu cca 4m se tenké
  • nudové těsto napaří a z parního tunelu jede nekonečný nudlo papír v pásu o šířce tak asi A3.
  • tento pás jede pod ozubený válec (zuby po celé délce krájí)
  • nebo na překladačku kde se smýkavým pohybem překládá pás (tato varianta je lehce promaštěna olejem a směsí bylin) prodává se tedy dochucená a koncový zákazník si odkrajuje dle potřeby.
O kus dál destilují víno. Namočí rýži s kvasinkami a nechávají kvasit. Poté vaří a následně destilují.
Výsledek nebyl vůbec špatný! Volume 35% ... koncová chuť jemná, bez ocasu. 

Paní palička (jak stylově pojmenovávám místní domácí) byla v šoku z mé výšky ;)) a strašně se tomu smála. Asi to s tou deguatací přehání, ale samotný fakt že ještě vidí mě přesvědčil k ochutnávce.

Hedvábná stezka

To je to správné jméno okruh v továrně na hedvábí. 

K vidění tu je:

  • spousta morušového listu
  • housenky požívající listy
  • housenky již požily a zakuklily se
  • matka housenka a její vajíčka
  • a process zpracování a u toho se zastavíme.
Kokony s housenkami se spaří - ano larva uvnitř zemře, takže hedvábné výrobky nejsou vhodné pro vege...cokoli.

Po vyloupnutí larvy se vlasečnice z kokonu navleče na stroj, který vytváří niť. Poměrně zajímavá technologická podívaná.

IT 60. léta

Pro nadšence technologii jen rychlý odskok. Normálně ty tkalcovské stroje co tu mají běží na papírových děrných štítkách... a pak že je to mrtvá technologie... asi opráším asembler.

 



Neodcházejte od svých displejů.. Viet-Riceders .. jak jsem naši skupinu skromně pojmenoval pokračují v příštím článku.