Δ Mekongu

Aby nevzniklo nedorozumění. Ten trojúhelník před názvem řeky je řecké písmeno delta. Takže teď už tušíte co bylo dominantou dne.


Víte, že mám na mobilu budíček kokrhání kohouta? Docela rychle jsem se na to naučil vstávat. Problém nastává v momentě kdy venku kokrhá to opeřený zvíře asi o hodinu dřív! Však na každou slepici se vaří voda.

Na palubě

V půl sedmé parkuji motorku kdesi u řeky, těsně vedle uličky s trhy. "Slečno, netušíte kudy tudy na plovoucí trh?" "Trh, ty ptát se tam" a ukazuje na právě vystupujícího moto-lodního taxi.

Pána netřeba přemlouvat, náhodou, jako každý správný taxikář má agenturu a rád nás sveze (pozn. uber na vodě jsem nezahlédl). Domlouváme si podmínky. 100kč os/hod. To mi přijde fér.

Věděli jste že: ... na mekongu jsou plovoucí čerpací stanice? Loď přirazí, obsluha natankuje a jede se dál.

Obkroužíme tržní a rybářské lodě a plovoucí zeleň. A pomalu kotví u plechové boudy. Drtí a vaří tu rybí zbytky a následně z toho vyrábí krmení. Zápach překvapivě žádný, jen hic a nic moc práce. Pánové jsou v pohodě. Asi sebou začnu vozit cigarety, abych jim je mohl nabízet. A sám si nedat.






Ještě zastávka v tkalcovně a hurá zpět na tour de pagody. V Chau Doc je zajímavá žlutá pagoda. Trochu jiný styl. Co však mají všechny pagody a buddhistické stavby ve Vietnamu? Diodové pásky. Čím víc Buddha bliká, tím víc vám žehná....takže blik blik a "Buddha bless you", drazí čtenáři.



Cestou na nádraží darujeme život a životní sílu neznámému drožkaři tím, že jeho služeb nevyužíváme. "Žij dlouze příteli a pamatuj, že nejsi mravenec abys nesl x-krát větší náklad než sám vážíš".

Long Xuyen

Město, které jestli mě neosloví plovoucími super místbími trhy s ovocem, tak bude na úplnný prd. Prostě město.

Prvotní pocit zachraňuje posezení u řeky s pivem. Obsluhuje tu na Vietnam dosti vysoká slečna. Asi má Evropské předky.

Vedle sedí skupinka místňáků. Moc cestovatelů ve městě není a tady už vůbec. Dokonce Janičce objednávají omeletu. Jsou přátelští. Po jednom se zvedají a jdou si ťuknout.


Je to grillbar a tak jako ostatní - Grilujeme. A asi dost bavíme okolí, už jen svou přítomností. Ale je to fajn. Máme druhé pivo. Pohoda. Vedle mají druhé pivo a jsou fakt veselí... pan majitel nám přináší couvert - jskýsi neznámý ovocný plod s takovou slanou drobenku. Nahlas pronese 'no money' a celá hospoda se řeže smíchy. Zvláště stůl vedle.

Co z toho plyne? Pánové s Čechy s pivem nesoutěžte, ani s takovýma pivo nepičkama jako jsme my dva;)